Kuchnia i AGD

Jaką ostrzałkę do noży kupić?

Każdy kto lubi spędzać w kuchni dużo czasu na przygotowywaniu pysznych potraw ma świadomość tego, jak ważny jest w niej ostry nóż. Dobrze naostrzone narzędzie pozwala kucharzowi zaoszczędzić mnóstwo czasu, ale też sprawia, że gotowanie jest po prostu przyjemne. Warto jest więc zaopatrzyć się w dobrej jakości ostrzałkę do noży, która będzie spełniała wszystkie nasze oczekiwania. W sprzedaży znajdziemy wiele rodzajów takich produktów, które różnią się sposobem działania oraz zastosowanymi w nich materiałami. Czym się zatem kierować podczas dokonywania wyboru i jaka ostrzałka sprawdzi się najlepiej w kuchni? Zebraliśmy dla was wszystkie najważniejsze informacje na temat ostrzałek, które mogą okazać się pomocne podczas podejmowania decyzji.

Najpopularniejsze rodzaje ostrzałek do noży

Istnieje co najmniej kilka ostrzałek do noży, które są chętnie używane przez mniej lub bardziej doświadczonych kucharzy. To, który typ takiego produktu najbardziej przypadnie nam do gustu może zależeć od wielu czynników. Warto więc bliżej przyjrzeć się cechom najpopularniejszych ostrzałek dostępnych obecnie na rynku.

Klasyczna ostrzałka kamienna (osełka)

Kiedy słyszymy nazwę 'osełka' wielu osobom kojarzy się ona z narzędziem, za pomocą którego nasi dziadkowie lub ojcowie ostrzyli kosy i siekiery. Tak naprawdę jednak taka niepozorna osełka świetnie sprawdza się również w kuchni pozwalając nam szybko naostrzyć noże i nożyczki. Co więcej, ostrzałki kamienne pozwalają nam nie tylko skutecznie naostrzyć narzędzia wykonane z twardych stali, ale służą one również do ich szlifowania i polerowania.

Klasyczne ostrzałki kamienne tego typu mogą przybierać różne kształty. Często są one więc prostokątne, okrągłe, trójkątne, czy półokrągłe. To, jaki kształt wybierzemy zależy przede wszystkim od naszych osobistych preferencji. Dla jednych bardziej poręcznym narzędziem jest osełka prostokątna, a dla innych okrągła.

W większości przypadków akcesoria tego typu powstają z naturalnych kamieni ściernych. W sprzedaży znajdziemy jednak również osełki z naturalnych lub syntetycznych ziaren ściernych, które są ze sobą łączone przy pomocy spoiwa ceramicznego.

Japońskie kamienie wodne

Kucharze nieco bardziej zaawansowani w sztuce kulinarnej coraz częściej sięgają również po ostrzałki kamienne pochodzące z Japonii. Tak zwane kamienie wodne służą do ostrzenia noży na mokro, co oznacza, że ostrzałkę należy moczyć w wodzie przez 10-15 minut zanim jej użyjemy. Dostępne są również specjalne oleje do tego typu ostrzałek, które nieco ułatwiają ten proces. Dzięki zastosowaniu wody lub oleju uzyskujemy lepsze tarcie, a do tego ograniczamy zużycie kamienia.

Taka japońska ostrzałka to zwykle prostokątny blok kamienny, który może być w całości wykonany z naturalnych kamieni lub też posiadać wkład ceramiczny albo nasyp diamentowy. Ostrzałka jest też często dwustronna, dzięki czemu mamy możliwość naostrzenia noża na kamieniu o takiej gradacji, która bardziej nam odpowiada w danym momencie.

Trzeba jednak zaznaczyć, że kamienie wodne przeznaczone są głównie do ostrzenia noży japońskich, choć można ich używać również do ostrzenia wysokiej jakości noży europejskich. Posługiwanie się nimi wymaga co prawda wprawy, ale dla ułatwienia można korzystać ze specjalnych prowadnic, które pozwalają użytkownikowi zachować odpowiedni kąt podczas ostrzenia noża. Dzięki temu mamy pełną kontrolę nad całym procesem i w rezultacie noże mogą zostać bardzo precyzyjnie naostrzone oraz wypolerowane.

Ostrzałki diamentowe

Ostrzałki diamentowe mają wiele różnych form. W sprzedaży znaleźć je można pod postacią klasycznych kamieni, jak i pilników albo osełek. Bardzo popularne są też ostrzałki w kształcie krążka z diamentową powłoką i dość poręczne, stalowe pręty z diamentowym nasypem na ich powierzchni.

Decydując się na zakup takiego produktu musimy jednak zwracać uwagę na jakość danej ostrzałki. Te najtańsze zwykle szybko się wykruszają i tracą swoje właściwości ścierne, przez co stają się zupełnie bezużyteczne. Jeśli jednak zainwestujemy w dobrą ostrzałkę diamentową o odpowiednim napyleniu i trwałości diamentowego nasypu, będzie nam ona doskonale służyć przez długie lata.

Ostrzałki diamentowe przeznaczone są do zadań specjalnych. Są one bardzo twarde, dlatego dedykowane są głównie do ostrzenia noży o najtwardszych ostrzach, takich jak noże ceramiczne, tytanowe oraz te wykonane ze stali węglowej i innych stali utwardzanych. Dzięki temu, iż diamentowy nasyp jest ostrzejszy i bardziej agresywny niż chociażby powierzchnia ostrzałki kamiennej lub ceramicznej, świetnie poradzi sobie też z nożami o wyszczerbionych oraz zniszczonych ostrzach.

Ostrzałki krążkowe

Ostrzałki krążkowe to chyba najpopularniejszy typ akcesoriów do ostrzenia. Można je znaleźć w naprawdę wielu domach, co wynika głównie z faktu, iż są one bardzo poręczne, łatwe w użyciu i w większości przypadków świetnie spełniają swoje zadanie. Ich obsługa jest bardzo intuicyjna, dzięki czemu w krótkim czasie możemy uzyskać oczekiwane rezultaty. Są one przeznaczone do ostrzenia noży kuchennych, które posiadają dwustronną krawędź tnącą. Nie jest to natomiast dobry wybór w przypadku ostrzy jednostronnych oraz grubych i ciężkich noży.

Ostrzałki tego typu posiadają poręczny uchwyt i obudowę, w której znajduje się kilka par krążków metalowych lub ceramicznych. Aby naostrzyć nóż wystarczy więc tylko przeciągnąć jego ostrze odpowiednią ilość razy przez szczelinę w obudowie, w której umieszczone są wspomniane krążki. Co bardzo ważne dla użytkowników, szczeliny utrzymują ostrze pod właściwym kątem, więc nie musimy się tym przejmować, tak jak ma to miejsce podczas stosowania kamieni wodnych. Większość ostrzałek krążkowych jest też wyposażona w kilka takich szczelin, w których znajdują się krążki o różnym stopniu ziarnistości.

Oczywiście, jak w każdym innym przypadku musimy zwracać uwagę na jakość kupowanej przez nas ostrzałki krążkowej. Najważniejszą kwestią jest materiał, z którego są wykonane same krążki. Jeśli będzie to słabej jakości stal, może okazać się, iż ma ona mniejszą twardość, niż ostrza naszych noży, przez co będą się one niszczyć. Warto więc zainwestować nieco więcej w produkt, który faktycznie będzie pomocny w kuchni.

Stalki (ostrzałki prętowe)

Stalki, często nazywane też po prostu ostrzałkami prętowymi lub musakami to kolejny, dość dobrze znany typ narzędzi do ostrzenia noży. Wyglądają one po prostu jak długi pręt z wygodną rączka i mogą być wykonane z najróżniejszych materiałów. W sprzedaży znajdziemy między innymi stalki ceramiczne, stalki wykonane ze stali nierdzewnej oraz pręty stalowe, które zostały pokryte kryształkami diamentów.

Bez problemu znajdziemy więc takie narzędzie, które będzie miało najbardziej odpowiadającą nam twardość. Dzięki temu też stalki są dość uniwersalnymi ostrzałkami, które mogą nam służyć do ostrzenia mniejszych i większych noży kuchennych, nożyczek, scyzoryków, ale także grubszych narzędzi, takich jak tasaki. Z tego powodu korzystają z nich często zarówno kucharze, jak i masarze oraz rzeźnicy. Warto przy tym wspomnieć, że dla uzyskania odpowiednich rezultatów długość stalki musi być o 2-5 cm większa niż długość ostrza noża.

Jeśli chodzi o obsługę ostrzałki prętowej to zdecydowanie jest ona bardziej skomplikowana niż w przypadku ostrzałki krążkowej. Należy pamiętać o odpowiednim ustawieniu stalki oraz o zachowaniu prawidłowego kąta ostrzenia, w zależności od tego, jakie narzędzie chcemy naostrzyć. Potrzeba więc nieco wprawy, aby swobodnie korzystać ze stalki, bez obaw o skaleczenia, które amatorom zdarzają się dość często. Efekty ostrzenia narzędzi przy pomocy ostrzałki prętowej są jednak fantastyczne, dlatego jest to zdecydowanie produkt godny polecenia.

Ostrzałki elektryczne

Opisane powyżej różne typy ostrzałek manualnych mają sporo zalet i w większości przypadków dobrze spełniają swoje zadanie. Co jednak w sytuacji, gdy zależy nam na bardzo szybkim naostrzeniu noży lub jest ich na tyle dużo, że ostrzenie ręczne byłoby bardzo męczące? Wówczas idealnym rozwiązaniem może okazać się ostrzałka elektryczna.

Ostrzałki elektryczne swoim wyglądem przypominają ostrzałki krążkowe, ponieważ również posiadają szczeliny w obudowie, w których umieszczone są elementy ostrzące. Mogą one być wyposażone w stałe i bardzo wytrzymałe tarcze diamentowe lub wymienne rolki ścierne, które można zmienić, gdy się zużyją.

Ostrzałki elektryczne są zasilane bateriami, a ich obsługa jest bardzo intuicyjna. Musimy jedynie włożyć nóż w szczelinę, która pełni jednocześnie funkcję prowadnicy, a następnie włączyć ostrzałkę, aby w szybki, łatwy i bardzo wygodny sposób naostrzyć taki nóż. Przy pomocy takiego narzędzi można wykonać ostrzenie zgrubne oraz końcowe. Co ważne ostrzałki elektryczne zwykle można wykorzystywać do ostrzenia każdego typu noży kuchennych o różnego rodzaju ostrzach. Pamiętajmy jedynie o tym, aby wybierać produkt dobrej jakości z antypoślizgową podstawą, która zapewni nam większy komfort pracy.

Ostrzałki do noży – czym się kierować podczas ich zakupu?

Jak widać obecnie w sklepach znajdziemy sporo różnych typów ostrzałek, które mogą stać się ważnym elementem wyposażenia naszych kuchni. Każda z nich ma swoje zalety i wady, dlatego warto dobrze się zastanowić, zanim dokonamy ostatecznego wyboru. Pamiętajmy, że wygląd albo cena nie powinny być najważniejszymi czynnikami przemawiającymi za zakupem konkretnego produktu. Jakie kwestie powinniśmy zatem brać pod uwagę, gdy zamierzamy zaopatrzyć się w ostrzałkę do noży? Oto kilka naszych sugestii, które mogą okazać się pomocne.

Jakie noże będziesz ostrzyć?

Jedna z najważniejszych kwestii, która jest decydująca podczas wyboru ostrzałki, to rodzaj posiadanych przez nas noży. Raczej nie będziemy niczym ograniczeni jeśli takiego narzędzia chcemy użyć do naostrzenia noży stalowych. W sytuacji jednak, gdy w naszej kuchni znajdują się również noże ceramiczne, tytanowe, japońskie albo ze stali damasceńskiej nasz wybór staje się nieco bardziej ograniczony. Takie noże wymagają już bowiem użycia dopasowanych do ich potrzeb ostrzałek.

Problemem mogą okazać się też noże ząbkowane. Każda ostrzałka powinna sobie poradzić z naostrzeniem noża o gładkiej krawędzi ostrza. W przypadku noże do pieczywa oraz pomidorów musimy natomiast korzystać z narzędzia, które jest przystosowane do ostrzenia takich ostrzy.

Jaka jest jakość wykonania ostrzałki?

W sklepach znajdziemy masę tanich ostrzałek, które w większości zostały wykonane z plastiku. Oczywiście jeśli naszym priorytetem jest niska cena, takie produkty mogą faktycznie przypaść nam do gustu. Ale w sytuacji, gdy chcemy kupić solidnie wykonany i dobrze działający produkt, który będzie nam świetnie służył w kuchni przez długie lata, lepiej jest zainwestować w niego trochę więcej pieniędzy.

Pierwsze na co musimy zwrócić uwagę to materiał, z którego zostały wykonane elementy ostrzące. Zwykle jest to kamień naturalny, ale powierzchnia może też być ceramiczna lub wykonana z węglika wolframu. Część ostrzałek jest też pokrywana nasypem diamentowym. Obudowa i rączki ostrzałek mogą być natomiast stalowe lub plastikowe. W tym drugim przypadku ważne jest jednak, aby był to plastik dobrej jakości o odpowiedniej grubości, który jest wytrzymały i stabilny.

Czy ostrzałka jest praktyczna?

Nawet tak niepozorne urządzenie jak ostrzałka do noży powinna wyróżniać się funkcjonalnością. Warto więc zwrócić uwagę chociażby na to, czy z jej pomocą będziemy mogli ostrzyć nie tylko noże, ale również na przykład nożyczki. Dużym atutem takich narzędzi są także różne powierzchnie ostrzące, dzięki czemu możemy też polerować ostrza. Niezwykle ważny jest poza tym sam uchwyt takiego urządzenia, zwłaszcza gdy chodzi o ostrzałki manualne. Musi on być odpowiednio wyprofilowany i wygodny, aby korzystanie z ostrzałki było w pełni komfortowe. Oczywiście dobrze też jeśli ostrzałka nie jest zbyt duża, dzięki czemu bez problemu znajdziemy dla niej miejsce nawet w niewielkiej kuchni.

Czy jest prosta w obsłudze?

W sprzedaży znajdziemy urządzenia, których obsługa jest wręcz banalna, takie jak ostrzałki krążkowe czy elektryczne. Sporo jest jednak innych ostrzałek, takich jak stalki albo kamienie wodne, które wymagają od użytkownika nieco więcej wprawy. Każde z tych narzędzi jest wartościowe, dlatego sami musimy zdecydować, czy wolimy mało skomplikowane rozwiązania, czy też jesteśmy w stanie poświęcić im nieco więcej naszego czasu. Warto więc przed podjęciem decyzji poczytać nieco na temat sposobu korzystania z każdego rodzaju ostrzałki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *