Kuchnia i AGD

Jaki szybkowar wybrać – porady i wskazówki

Lodówka, piekarnik, czajnik elektryczny, ekspres do kawy czy kuchenka mikrofalowa to urządzenia, bez których trudno wyobrazić sobie dzisiejszą kuchnię. Jednak obecnie coraz więcej osób decyduje się na zakup takiego sprzętu kuchennego, który nie tylko jest obowiązkowym wyposażeniem tego pomieszczenia, ale także ma za zadanie ułatwić i przyspieszyć przygotowywanie codziennych posiłków. Jednym z nich jest szybkowar, który zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością. I trudno się temu dziwić, gdyż takie urządzenie potrafi skrócić czas gotowania nawet o 70 procent. Dlatego też jest to doskonała opcja dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na czasochłonne przygotowywanie posiłków.

Czym jest szybkowar? Otóż jest to urządzenie przypominające zwykły garnek, którego cechą charakterystyczną jest ściśle przylegająca pokrywka. Dzięki takiej budowie w szybkowarze dochodzi do wzrostu ciśnienia oraz temperatury wrzenia, co bezpośrednio wpływa na szybkość gotowania. Jednak znacznie skrócony czas przygotowywania potraw to nie jedyna zaleta tego urządzenia. Oprócz tego szybkowar pozwala zmniejszyć rachunki za gaz lub prąd, gwarantuje zachowanie wszelkich wartości odżywczych potraw i sprawia, iż potrawy smakują po prostu lepiej (co jest konsekwencją ograniczonego dostępu tlenu i zatrzymywania wewnątrz pary wodnej). Dodatkowo szybkowar jest prosty w obsłudze, łatwy do utrzymania w czystości (większość modeli nadaje się do zmywania w zmywarce), a jego zakup nie powinien zbyt mocno nadwyrężyć domowego budżetu. Natomiast obecność wielu dodatkowych funkcji sprawia, iż to proste urządzenie staje się jednocześnie praktyczne i bardzo funkcjonalne. Jednak decydując się na zakup szybkowaru trzeba pamiętać o tym, aby zdecydować się na taki model, który spełni wszystkie oczekiwania – tylko wtedy będzie naprawdę przydatny. Jak zatem wybrać odpowiedni szybkowar? Warto tutaj kierować się kilkoma podstawowymi kryteriami.

Szybkowar klasyczny czy elektryczny?

Pierwszym kryterium wyboru szybkowaru jest na pewno jego rodzaj. W tym przypadku przyszły użytkownik tego urządzenia ma do wyboru dwa podstawowe rodzaje – szybkowar klasyczny lub elektryczny. Ten pierwszy działa jak tradycyjny garnek. Wystarczy postawić go na płycie i włączyć odpowiedni palnik. To, na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie modelu klasycznego, to rodzaj płytki, do jakiej jest on dostosowany. Dlaczego jest to tak istotne? Otóż niektóre szybkowary są przeznaczone jedynie do konkretnej kuchenki (gazowej, elektrycznej, ceramicznej lub indukcyjnej), a inne działają na każdej z nich. Niewątpliwą zaletą szybkowaru klasycznego jest prosta konstrukcja i zazwyczaj niższa cena. Natomiast szybkowar elektryczny to urządzenie wymagające bezpośredniego podłączenia do prądu. Jego mankamentem jest wyższa cena niż w przypadku szybkowaru klasycznego, ale w większości przypadków wiąże się to z dodatkowymi funkcjami, których nie ma w szybkowarach klasycznych (na przykład timer, elektroniczny wyświetlacz czy funkcja automatycznego wyłączania). Dodatkowo taki szybkowar doskonale sprawdzi się tam, gdzie nie ma dostępu do kuchenki. Który z nich jest lepszy? Każdy posiada swoje zalety i wady, a wybór powinien należeć do kupującego.

Materiał, z którego wykonany jest szybkowar

Drugim ważnym kryterium przy wyborze szybkowaru powinien być materiał, z którego został on wykonany. W tym przypadku dwa podstawowe materiały to stal nierdzewna i aluminium.

1) Szybkowar wykonany ze stali nierdzewnej

Szybkowar wykonany ze stali nierdzewnej charakteryzuje się dużą trwałością oraz odpornością na korozję i uszkodzenia. Dodatkową zaletą jest to, iż stal nierdzewna jest całkowicie neutralna dla potraw, co w praktyce oznacza, iż żywność w zetknięciu z nią nie traci swoich właściwości smakowych i zapachowych. Pewnym mankamentem stali nierdzewnej jest natomiast fakt, iż jest ona gorszym od aluminium przewodnikiem ciepła, co powoduje nieco wolniejsze nagrzewanie się urządzenia. Dlatego też w przypadku zdecydowania się na szybkowar wykonany ze stali nierdzewnej warto wybrać taki, który posiada na spodzie aluminiowy pierścień. Dzięki temu czas nagrzewania znacznie się skróci, a urządzenie zachowa wszystkie zalety stali nierdzewnej.

2) Szybkowar wykonany z aluminium

Szybkowar aluminiowy jest zazwyczaj sporo tańszy od tego wykonanego ze stali nierdzewnej – i dlatego jest tak popularny. Dodatkowo jest to urządzenie stosunkowo lekkie, które szybko się nagrzewa i zapewnia równomierny rozkład ciepła. Jednak taki szybkowar nie jest pozbawiony pewnych wad. Urządzenie aluminiowe jest mniej trwałe niż te wykonane ze stali nierdzewnej, a dodatkowo podatne na uszkodzenia, zarysowania i przebarwienia. Dlatego też decydując się na taki rodzaj szybkowara warto wybrać taki, który jest wykonany z aluminium anodowanego. Taka specjalna powłoka zabezpiecza urządzenie przed korozją i uszkodzeniami mechanicznymi. Dzięki temu szybkowar będzie bardziej trwały, co zapewni jego dłuższe użytkowanie.

Ciekawą alternatywą dla szybkowarów ze stali nierdzewnej lub aluminiowych są urządzenia wykonane z Silarganu. Jest to materiał twardszy od stali, który jednocześnie jest wolny od niklu i wszelkich zanieczyszczeń. A to sprawia, iż jest to doskonała opcja dla alergików. Natomiast połączenie ceramiki i stali szlachetnej zapewnia trwałość i wytrzymałość. Do plusów takiego urządzenia trzeba też zaliczyć łatwość utrzymania w czystości, szybkie nagrzewanie oraz neutralność w stosunku do przygotowywanych potraw. Dodatkowo pasuje do wszystkich rodzajów kuchenek, co czyni z niego urządzenie niezwykle uniwersalne.

Szybkowar duży czy mały?

Ważną kwestią przy zakupie szybkowaru jest jego wielkość. Tutaj warto kierować się przede wszystkim tym, co będzie przygotowywane w garnku ciśnieniowym oraz dla ilu osób będą przeznaczone owe dania. Producenci szybkowarów oferują urządzenia w kilku rozmiarach, co sprawia, iż każdy może wybrać coś odpowiedniego dla siebie. Trzy najczęściej występujące pojemności to:

szybkowar do 4 litrów – urządzenie sprawdzające się w przygotowywaniu przede wszystkim małych porcji i prostych dań; polecany zwłaszcza singlom i paromszybkowar do 6 litrów – urządzenie sprawdzające się w przypadku czteroosobowych rodzin, gdyż taka pojemność mieści większość dostępnych na rynku produktówszybkowar do 8 litrów – urządzenie poleca dla dużych rodzin lub takich, które często przygotowują dania da wielu gości; szybkowary o takiej pojemności sprawdzą się także przy przygotowywaniu posiłków na kilka dni, święta lub inne uroczystościNajbardziej popularne i jednocześnie uniwersalne szybkowary to takie, których pojemność nie przekracza 6 litrów. Co warte podkreślenia – to właśnie taką pojemność urządzenia zakłada większość przepisów na dania z garnka ciśnieniowego. Jednocześnie trzeba pamiętać o tym, iż producenci wprawdzie podają całkowitą pojemność urządzenia, ale w rzeczywistości jest ona wykorzystywana tylko w pewnym stopniu. Wynika to z tego, iż owa wolna przestrzeń jest niezbędna do wytworzenia pary i tym samym przygotowania posiłku.

Każda osoba chcąca zakupić szybkowar ma do wyboru kilka pojemności. Za najbardziej standardowe należy uznać urządzenia o pojemności do 6 litrów – taki rozmiar pozwala swobodnie przygotować obiad dla czteroosobowej rodziny. Jednak wybierając rozmiar urządzenia trzeba kierować się swoimi potrzebami i preferencjami.

Podstawowe elementy szybkowaru

Szybkowar to urządzenie, które składa się z kilku podstawowych elementów odpowiadających za jego właściwości i funkcje. To właśnie one w głównej mierze decydują nie tylko o funkcjonalności, ale też i bezpieczeństwie urządzenia. Dlatego tez kupując szybkowar warto zwrócić uwagę na jego średnicę, uchwyt, pokrywę, zawór oraz regulator ciśnienia.

1) Średnica szybkowaru powinna być dostosowana zarówno do typu kuchenki, jak i rodzaju przygotowywanych dań. Tutaj trzeba pamiętać o tym, iż mrożonki lub dania o większych gabarytach wymagają garnka ciśnieniowego o większej średnicy.

2) Uchwyt szybkowaru może występować w dwóch odmianach – jako ten pojedynczy lub dwie rączki. Każde z tych rozwiązań ma swoje zalety. Jeden długi uchwyt z zatrzaskiem zapewnia bezpieczne przenoszenie i otwieranie urządzenia. Natomiast dwie rączki są bardzo wygodne i bardzo ułatwiają przestawianie szybkowaru na różna palniki lub pola kuchenki.

3) Pokrywa szybkowaru – bez względu na jego rodzaj czy rozmiar – musi być obowiązkowo wyposażona w specjalną blokadę. Jej podstawowym zadaniem jest uniemożliwienie otwarcia urządzenia w trakcie gotowania. Dodatkowo taka blokada zabezpiecza także przed uwolnieniem z garnka zbyt dużej ilości pary wodnej, a tym samym oparzeniem osoby, która z niego korzysta. Warunkiem tego, aby blokada spełniła wszystkie zasady bezpieczeństwa jest jej prawidłowe użytkowanie – nie należy zdejmować jej na siłę, ale poczekać aż się zwolni, a ciśnienie występujące w garnku opadnie.

4) Zawór bezpieczeństwa to obowiązkowe wyposażenie szybkowaru. Znajduje się na pokrywie, a jego głównym zadaniem jest odprowadzanie nadmiaru pary z wnętrza urządzenia. Dzięki temu zawór zabezpiecza przed ewentualnym wybuchem urządzenia, które mogłoby nastąpić w wyniku zbyt wysokiego ciśnienia.

5) Regulator ciśnienia w szybkowarze może występować w trzech rodzajach:

z klasycznym zaworkiem ciężarkowym sporadycznie drga i w ten sposób informuje, iż ciśnienie w garnku osiągnęło właściwy poziomz nowoczesnym zaworkiem ciężarkowym sam uwalnia parę z wnętrza urządzenia (gdy ciśnienie staje się zbyt wysokie(z regulatorem sprężynowym, który jest wyposażony w podziałkę informującą o poziomie ciśnienia wewnątrz urządzeniaBez względu na rodzaj regulatora jedno nie ulega wątpliwości – każdy szybkowar musi być w niego wyposażony. Jednocześnie taki regulator powinien mieć możliwość demontażu. Jest to konieczne do sprawdzenia drożności i bezpieczeństwa urządzenia.

Dodatkowe funkcje garnka ciśnieniowego

Podstawową funkcją każdego szybkowaru jest znaczące przyspieszenie czasu gotowania. Jednak wielu producentów wprowadza do swoich urządzeń dodatkowe funkcje, które jeszcze bardziej zwiększają ich praktyczność i funkcjonalność. I chociaż nie trzeba decydować się na szybkowary z tymi dodatkowymi funkcjami, aby cieszyć się z przydatności tego urządzenia, to jednak warto zwrócić na nie uwagę – być może któraś z nich okaże się szczególnie pomocna w codziennym przygotowywaniu posiłków. Wśród tych dodatkowych funkcji oferowanych przez producentów szybkowarów warto wymienić przynajmniej kilka:

wewnętrzna podziałka, która pozwala na bardzo dokładne odmierzanie wody i innych płynów wykorzystywanych do gotowaniapokrętło do ustawiania konkretnego poziomu ciśnienia, co umożliwia gotowanie bardzo wielu potrawwkładka do gotowania na parze, która umożliwia gotowanie warzyw lub mięsa bez zanurzania ich w wodzie; dodatkową zaletą takiego wkładu jest możliwość gotowania na dwóch poziomach (co umożliwia przygotowywanie różnych rodzajów potraw)termometr informujący o tym, czy woda w szybkowarze już się zagotowała (jest to bardzo przydatna funkcja, gdyż to własnie od momentu zagotowania wody liczy się czas gotowania danej potrawy, a szybkowar – w odróżnieniu od standardowego garnka – nie umożliwia podniesienia pokrywki)Wśród innych funkcji dodatkowych pojawiających się w niektórych modelach szybkowaru można wymienić automatyczne programy gotowania (które dostosowują ciśnienie oraz czas gotowania do konkretnego dania) oraz timer pozwalający na ustawienie konkretnego czasu gotowania danej potrawy. Równocześnie warto wybierać takie urządzenia, które nadają się do różnych rodzajów kuchenek i mogą być myte w zmywarce. Te ostatnie cechy decydują o uniwersalności urządzenia, które dzięki temu może być wykorzystywane w różnych warunkach.

Szybkowar to niezwykle praktyczne i funkcjonalne urządzenie, które sprawdzi się u każdego, kto chce jeść zdrowo i smacznie bez konieczności spędzania długich godzin przy kuchence. Jego podstawowe zalety decydują też o jego popularności – coraz więcej osób decyduje się na jego zakup (tym bardziej, iż nie zajmuje dużo miejsca, a jego cena nie spowoduje wyrwy w domowym budżecie). Jednak sam zakup szybkowaru to nie wszystko. Przede wszystkim warto wybrać taki model, który spełni indywidualne potrzeby, wymagania czy preferencje. Dodatkowo niezwykle ważne jest to, aby używać szybkowaru zgodnie z jego przeznaczeniem i zasadami gotowania w takim urządzeniu. Dlatego też przed pierwszym zastosowaniem trzeba zapoznać się z instrukcją obsługi i zaleceniami producenta. Tylko wtedy korzystanie z niego będzie całkowicie bezpieczne i komfortowe. Szybkowar to naprawdę pomocne urządzenie i warto w niego zainwestować. A wielość i różnorodność modeli dostępnych na rynku sprawia, iż każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *