Kuchnia i AGD

Jaki kupić azjatycki ryżowar (urządzenie do gotowania ryżu)?

Zgódźmy się co do jednego: nie każdy potrafi osiągnąć spójne rezultaty podczas gotowania ryżu na kuchence. Próbowałam wszystkiego, łącznie z otrzymywaniem wskazówek od mojej mamy, kiedy się wyprowadziłam, a nawet inwestowaniem w książki kucharskie.

Z jakiegoś powodu mój ryż wciąż miał nierówną konsystencję, a nie mówmy nawet o okropnościach związanych z czyszczeniem przypalonych resztek. Aby ułatwić sobie życie, w ciągu ostatnich 15 lat wypróbowałam różne modele urządzeń do gotowania ryżu. Jestem więc swego rodzaju ekspertem w dziedzinie urządzeń do gotowania ryżu.

W tym wpisie podzielę się moją wiedzą i faktami zebranymi podczas badań, aby pomóc Ci znaleźć najlepsze urządzenie do gotowania ryżu po azjatycku dla Twojego domu. Przedstawię również najważniejsze aspekty, które należy wziąć pod uwagę przed zakupem.

1. Zojirushi NS-ZCC10 Neuro Fuzzy Rice Cooker and Warmer

Naszą recenzję rozpocznę od modelu, który moim zdaniem jest tego wart. Mam w swojej kuchni urządzenie do gotowania ryżu, więc podzielę się jego zaletami z perspektywy pierwszego rzędu.

Urządzenie Zojirushi zostało wyprodukowane w Japonii i jest wystarczająco duże, aby pomieścić 10 filiżanek ugotowanego ryżu. To jest to, czego potrzebujesz. Jeśli masz małą rodzinę i lubisz mieć resztki, możesz je odgrzewać w dogodnym dla siebie czasie.

Często gotuję ryż, więc ten ekspres do ryżu może również gotować kaszę i sushi, co czyni go całkiem poręcznym. Dodatkowo posiada imponującą funkcję gotowania na parze, która umożliwia gotowanie na parze warzyw lub ryb.

Urządzenie jest łatwe w obsłudze, a liczne przyciski z przodu nie powinny Cię zmylić. Zawierają one inne wygodne funkcje, takie jak timer opóźnienia i programowalny sygnał dźwiękowy, który informuje o gotowaniu lub podgrzewaniu potraw.

Wraz z tym urządzeniem do gotowania ryżu otrzymujesz całą gamę akcesoriów, w tym uchwyt na łopatkę, łopatkę i dwie miarki. Podoba mi się, że przewód jest zwijany, ponieważ dzięki temu mogę ustawić urządzenie w schludny sposób na blacie.

Plusy

  • Skomputeryzowane urządzenie do gotowania i podgrzewania ryżu
  • Pojemność – 5,5 filiżanki niegotowanego ryżu
  • Wewnętrzna szalka z powłoką nieprzywierającą ułatwiającą czyszczenie
  • Możliwość montażu urządzenia w atrakcyjnym białym kolorze premium
  • Wybór wielu menu z automatyczną funkcją utrzymywania w stanie ciepłym
  • Urządzenie o wielu zastosowaniach umożliwia gotowanie ryżu, sushi, owsianki i warzyw na parze
  • W zestawie znajduje się szereg akcesoriów, takich jak nieprzywierająca łopatka, pojemniki na przepisy i miarki

Wady

  • Urządzenie do gotowania ryżu gotuje nieco wolniej niż inne modele.

Tiger JNP-S10U-HU Urządzenie do gotowania i podgrzewania ryżu, stal nierdzewna

Oto kolejna kuchenka, która powali Cię na kolana. Jest to zaawansowane urządzenie o prostej konstrukcji. Byłem ciekaw, dlaczego zyskał tak wiele wspaniałych recenzji, a przecież ma tylko jeden przycisk.

Ten model jest doskonały dla osób, które chcą mieć całkowicie bezstresowy czas gotowania idealnego ryżu.

Wystarczy podłączyć urządzenie do prądu, wsypać ryż i wodę, zamknąć pokrywę, wybrać ustawienia i zapomnieć! Urządzenie do gotowania ryżu automatycznie przełącza się na funkcję podgrzewania po ugotowaniu ziaren. Jeśli tylko pokrywa jest prawidłowo zamocowana i ustawisz dokładny czas, będziesz zadowolony z jednolitej konsystencji przygotowywanego ryżu.

To urządzenie pochodzi z Japonii, a jego jakość jest niezrównana. Wewnętrzna szalka jest ciężka, co pomaga w prawidłowym rozprowadzaniu ciepła podczas gotowania i zapewnia jednolitą konsystencję ryżu. Niezależnie od wystroju kuchni, to szare, wykonane ze stali nierdzewnej urządzenie doda jej nowoczesnego charakteru.

Jedynym minusem, jaki zauważyłem, jest to, że jest to urządzenie do gotowania ryżu na induktorze, a nie na zasadzie logiki rozmytej. Podczas gotowania niektórych rodzajów ryżu mogą wystąpić problemy. Próbowałem gotować brązowy ryż w tym urządzeniu i chociaż wyszedł w porządku, ciągle musiałem skracać czas gotowania.

Plusy

  • Urządzenie automatycznie przełącza się na ustawienia utrzymywania w cieple przez około 12 godzin
  • Atrakcyjne wizualnie wykończenie ze stali nierdzewnej w nowoczesnym stylu
  • Wewnętrzna patelnia z powłoką nieprzywierającą, łatwa do czyszczenia
  • Wewnętrzna patelnia jest ciężka, co umożliwia prawidłowe rozprowadzanie ciepła
  • Trwałe urządzenie, wyprodukowane w Japonii
  • Chowany przewód zasilający
  • Łatwy do wyjęcia i czyszczenia otwór odprowadzający parę
  • W zestawie znajduje się miarka i szpatułka

Wady

  • Kuchenka może powodować bałagan, jeśli pokrywa nie jest prawidłowo zamknięta

Rzeczy, które należy wziąć pod uwagę przy zakupie azjatyckiego urządzenia do gotowania ryżu


Z perspektywy moich kwalifikacji mogę powiedzieć, że nie wszystkie urządzenia do gotowania ryżu są takie same. Znalezienie odpowiedniego urządzenia uchroni Cię przed koniecznością kupowania go z każdym kolejnym rokiem.

Oto podstawowe czynniki, które należy wziąć pod uwagę przed wyborem urządzenia do zakupu:

Rodzaje kuchenek do ryżu

Wszystkie urządzenia do gotowania ryżu, niezależnie od tego, z jakiej części świata pochodzą, dzieli się na trzy grupy: indukcyjne, z logiką rozmytą i włączane.

Induktorowe urządzenia do gotowania ryżu
Są to urządzenia do gotowania, które podgrzewają zawartość garnka bezpośrednio za pomocą płyty elektrycznej. Takie urządzenia mają dokładniejsze czujniki temperatury i rozprowadzają ciepło na większej powierzchni, dzięki czemu ryż gotuje się równomiernie. Ponadto umożliwiają natychmiastową zmianę temperatury.

Kuchenki do gotowania ryżu z logiką rozmytą
Tego typu urządzenia do gotowania ryżu mają wewnętrzny układ komputerowy, który automatycznie reguluje temperaturę i czas gotowania. Oznacza to, że urządzenie wykonuje ciężką pracę za użytkownika, aby zapewnić idealnie ugotowany ryż.

Kuchenki do gotowania ryżu z funkcją włączania/wyłączania
Są to najbardziej podstawowe urządzenia do gotowania ryżu z funkcją utrzymywania w stanie ciepłym. Gdy ryż jest gotowy, urządzenie automatycznie przełącza się w tryb utrzymywania ciepła.

Pojemność

Konkretne potrzeby Twojego gospodarstwa domowego pomogą Ci określić właściwy rozmiar urządzenia do gotowania ryżu. Zastanów się, ile osób musisz nakarmić i czy podajesz ryż jako danie główne czy dodatek do potraw.

Jeśli podajesz ryż jako danie dodatkowe, na każdy talerz powinno przypadać pół filiżanki ryżu. Jeśli jest to danie główne, na każdy talerz przypada co najmniej ¾ filiżanki ryżu. Podczas obliczeń należy pamiętać, że większość rodzajów ryżu po ugotowaniu zwiększa swoją objętość dwukrotnie.

Łatwość czyszczenia

Myślę o urządzeniach do gotowania ryżu jako o wygodnych urządzeniach, które powinny oszczędzać mój czas. Jeśli podzielasz moje przekonania, to znalezienie modelu przeznaczonego do łatwego czyszczenia ma zasadnicze znaczenie. Lepiej jest wybrać urządzenie do gotowania ryżu z nieprzywierającym garnkiem, ewentualnie takie, które można myć w zmywarce.

Funkcje

Znalezienie najlepszego urządzenia do gotowania ryżu po azjatycku jest trudne, głównie dlatego, że różne modele mają różne funkcje. Aby dobrze trafić, należy rozważyć urządzenie, którego funkcje działają na korzyść użytkownika.

Dla mnie priorytetem jest urządzenie z wyjmowaną misą ułatwiającą czyszczenie oraz funkcją szybkiego gotowania, dzięki której mogę wybrać czas i temperaturę i zapomnieć o tym!

Często zadawane pytania

  1. Mój garnek jest brudny i wszędzie wylewa się z niego woda. Czy jest on uszkodzony?
    Wątpliwe jest, aby urządzenie do gotowania ryżu było uszkodzone. Istnieje kilka wskazówek, które mogą pomóc w zapobieganiu wrzenia wody. Po pierwsze, należy upewnić się, że odmierzanie wody do ryżu jest dokładne. Najlepiej jest również dokładnie wypłukać ryż, aby usunąć nadmiar skrobi i otrębów.
  2. Co należy dodać najpierw – wodę czy ryż?
    Właściwym sposobem postępowania jest dodanie ryżu do wewnętrznego naczynia. Na podstawie odczytanych wymiarów można teraz zdecydować o ilości wody, którą należy dodać. Dodając ryż do wody, ryzykujesz, że pomiary będą niedokładne, a ryż rozmięknie lub będzie zbyt suchy.
  3. Jak zapobiec przywieraniu ryżu do ścianek i dna naczynia wewnętrznego?
    W rozwiązaniu tego problemu powinno pomóc płukanie ryżu w celu usunięcia nadmiaru skrobi i otrębów. Można również rozważyć posmarowanie naczynia wewnętrznego olejem przed wsypaniem ryżu.

Słowa końcowe

Które urządzenie do gotowania ryżu wybierzesz? Wiesz już, jakie są najlepsze modele, ich cechy, zalety i wady. Przetestowaliśmy szeroką gamę modeli, aby wybrać 10 najlepszych urządzeń do gotowania ryżu z doskonałymi opiniami klientów. Mam nadzieję, że ten przewodnik ułatwi Ci wybór poręcznego urządzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *